Recordant en Martin Gardner

Aquesta tarda he participat en un acte informal de remembrança de la figura d’en Martin Gardner, que va morir el maig passat. De fet, els organitzadors de l’event Gathering for Gardner, que es fa cada dos anys a Atlanta, van convocar un acte arreu del món per a avui, 21 d’octubre, dia que aquest prolífic periodista, matemag i científic hagués fet 96 anys. De fet, ha estat una idea dels professors que fem l’assignatura d’intercampus “Informació i Ciència” i que fem el curs d’estiu de “Criptografia: L’art d’encriptar missatges”. Per això hi havia en Carles Barceló, director de la Càtedra Lluís Santaló d’Aplicacions de la Matemàtica, en Carles Pla, professor de Genètica, l’Esther Barrabés, professora de matemàtiques i activista dels jocs i activitats més lúdics matemàtics. D’altres col.legues no han pogut ser-hi presents. Del cantó més químic hem estat diversos integrants del grup de comunicació científica, del Departament de Química, de l’IQC i de la C4D.

ImageL’acte ha comptat doncs amb l’assistència d’una trentena de persones, entre les quals hi havia estudiants d’enginyeria i de química, professors de secundària i membres de la comunitat universitària. En Joan Miró l’ha iniciat amb la lectura i comentari de textos seleccionats del Martin Gardner crític amb la pseudociència, a més de fer una breu passejada per la seva vida i obra.

Després hem mostrat una petita selecció dels seus llibres menys coneguts, aquells relacionats amb la màgia i l’il.lusionisme. També hem fet un cop d’ull a jocs i estris que vaig portar del G4G9 que es va fer la primavera de 2010.

En la segona part de la trobada, hem dut a terme diversos jocs, per exemple en Pep Anton Vieta ha fet una Cinta de Moebius, mentre que ell mateix i en Pep Duran ja contrïbuït al nostre joc de revelar químicament a distància una carta escollida lliurement per una persona de la sala.

Hem destinat una mica de temps al problema de Monty Hall, en diverses variants (“tinc dues criatures; una és un nen; quina és la probabilitat que l’altre també sigui un nen?”).

Com sol passar quan es fan jocs màtemàgics, de seguida s’ha arribat a l’hora prevista, encara que molts dels assistents haguéssim volgut estar-nos-hi molt més. Fotos d’aqueest acte i informació de tot el que s’ha fet al llarg del dia arreu del món es pot trobar al web ad-hoc: http://www.g4g-com.org

Gràcies, Martin Gardner!

Foto 1: @raulf http://twitter.com/raulf/status/28041208314

Image