Una possible pràctica per al curs d’estiu de criptografia: el codi McCormick

Image

Per al curs d’estiu de criptografia que cada any organitzem a la UdG, i del qual solo impartir-ne la part de criptografia quàntica, El País ens ha proporcionat una possible pràctica: el codi McCormick, del qual ja n’havia sentit a parlar. Segons El País,

El 25 de junio de 1999, Ricky McCormick, 41 años, un expresidiario, parado y que vivía de la ayuda social, salió del consultorio de su médico. Fue la última vez que alguien le vio con vida. Cinco días después, un granjero halló su cuerpo en un maizal próximo a San Luis (Misuri), a 30 kilómetros del domicilio de McCormick. Todavía hoy no están muy claras las causas del óbito, aunque el forense apreció que la víctima tenía un golpe en la cabeza

El asesinato de este hombre de color, un don nadie sin oficio ni beneficio, jamás habría habría trascendido al mundo de no haber sido porque en uno de los bolsillos de su pantalón llevaba dos trozos de papel.

El FBI explica: “Las más de 30 líneas codificadas usan una exasperante variedad de letras, números, guiones y paréntesis. McCormick ni siquiera había terminado los estudios de secundaria, pero sabía leer y escribir y era un chico listo. Según su familia, McCormick había usado ese tipo de notas encriptadas desde que era un niño, pero aparentemente ninguno de sus parientes sabe descifrarlas”. Los investigadores suponen que McCormick escribió estas notas tres días antes de su muerte.

No sé si realment això és cap codi, o si hi ha missatge al darrere, o és una broma… però en tot cas pot ser interessant per analitzar la seva estructura, veure-hi algun patró, o senzillament il.lustrar la criptografia i el criptoanàlisi.

El mateix FBI ha demanat ajuda via internet per desxifrar-lo:

The FBI has always relied on tips and other assistance from the public to solve crimes, and although breaking a code may represent a special circumstance, your help could aid the investigation. Take a look at McCormick’s two notes. If you have an idea how to break the code, have seen similar codes, or have any information about the Ricky McCormick case, send them to us online

El mateix FBI fa una petita lliçó per desencriptar-lo:

Breaking any code involves four basic steps:

1. determining the language used;
2. determining the system used;
3. reconstructing the key; and
4. reconstructing the plaintext.

Consider this cipher: Nffu nf bu uif qbsl bu oppo.

Now apply the four steps:

  • 1. Determining the language allows you to compare the cipher text to the suspected language. Our cryptanalysts usually start with English.
  • 2. Determining the system: Is this cipher using rearranged words, replaced words, or perhaps letter substitution? In this case, it’s letter substitution.
  • 3. Reconstructing the key: This step answers the question of how the code maker changed the letters. In our example, every character shifted one letter to the right in the alphabet.
  • 4. Reconstructing the plaintext: By applying the key from the previous step, you now have a solution: Meet me at the park at noon.

Quan tingui temps hi faré un cop d’ull. Però no crec que pugui tenir sort amb una cosa on molts d’altres més experts que no pas jo hi han fracassat. O potser sí.

10 thoughts on “Una possible pràctica per al curs d’estiu de criptografia: el codi McCormick

  1. Sembla que ningú ja llegeix als clàssics. Dec ésser una momia. Mireu, primer es busca la firma o el nom de McCormik com Edgar Allan Poe va fer en la seva història curta titulada “the gold bug”, en castellà “el escarabajo dorado”. la signatura era KIDD, ara busqueu on habitualment es posa la firma, si allà abaix, ultima paraula de la derrera llinea de la segona nota: “XORLX”, podeu veure la repetició, la mateixa que en “Mccormick” .

    Es a dir, X= MC, C i CK, OR=OR, L = M per code cesar +1 o B

    I llavors la darrera llines complerta : O-W-N-4 H8L XORLX vol dir OWN-4 I AM Mccormick.

    O-W-N=OWN per la éxistencia d´un guió que uneix les paraules
    -4 = four = for per una raó fonética
    H=I per codi cesar +1
    8= eit (fonética anglesa) =ei Fonética a.)=A
    L= M per codi cesar +1

    El problema de la firma es que si escrius notes per a tu mateix no nessesites posar una firma i si la poses vol dir que és una nota de suicidi, declaració pública o testament

    La clau és una combinació de l´alfabet anglès, fonética anglesa i codi cesar +1 o B combinat amb técniques de taquigrafia.

    Aconsello seguir el texte d´en Poe, examinar les repeticions de lletres y paraules, així trovaràs els verbs i les conjuncions, com ferias amb una carta normal i ,desprès el tema de la carta. Per exemple; “WLD” és Would, “n” pot ser N, and,not e in, i MRDE = murder (M=M, R=are=”ar” per fonètica, i “DE” com la “de” de Delaware ,,,,,

    Llavors WLD = would, would and would not, would´s…..XL=come o came, become o became, BE beE(been), BEING……

    Al costat de “murder” ha de ser el nom de l ´assessí o assessinat, i el mètode utilitzat.

    etc .Poe4ever. Bona nit.

  2. un petit canvi: “O-W-m-4” és correcte, no “O-W-N-4” peró el significat és el mateix perquè m=N pel codi cesar +1.
    A mès a més la derrera linea de la 1a nota vol dir “(i 1994 would is and do been…terrifying came) per que va anar a la presò entre agost de 1993 i juliol de 1994 per la co,denna per violació. La primera nota parla de la seva vida y la segona nota parla de la seva derrera voluntat o declaració pública. Un altre dia parlare dels diners….
    bona nit.

  3. J.G:, moltes gràcies per les suggerències! Realment m’agrada el criptoanàlisi, en fem una mica al curs d’estiu de criptografia que fem al juliol a la UdG. Em falta, però, temps per destinar-hi i seguir les pistes que proporciones.

    Però es pot intentar, oi?

    miquel

  4. Més pistes! És un tema apassionant! Quan tingui temps de qualitat m’hi dedicaré.

    Moltes gràcies!

  5. Mireu la penúltima línea de la nota 2 que diu:
    “Hm CRF n mRE n? cBE” (espai) “1/2 m u n D PLSE”, la meva traducció és:
    “I´m CaReFul and moRE in DO BeEn” (espai) “Half me(my) you(rs) and the PLeaSE”
    i en català és: “Jo sóc acurat i mès ho he estat (en fer això)” -ESPAI- “Meva mietat per tu i pel favor”.

    Es a dir, en Mccormick ens diu que ens oferix la meitat per fer-li el favor de fer la seva última voluntad que ha planificat des de ja fa molt de temps.

    Traducció lletra a lletra, o grup de lletres:
    Com ja he dit abans H= I pel codi cesar +1 o B, m=m, CRF = careful,taquigrafia
    n= and; mRE= more,taquigrafia; n?(sembla una “n” amb barret)= in; C= Do (To Do) per codi cesar +1 (però hi han altres possibilitats); BE= BeEn, per fonética.
    1/2= half, taquigrafia; m= me o my, per fonetica (mi); u= you o yours, per fonética (iu) (recordeu el grup musical U2 o “nothing compares 2u”de la Sinnead o´connor); n= and; D= the, per fonética (de); y PLSE= please, per taquigrafia.

    Problemes:
    -Es un texte fet a mâ i jo puc veure lletres que tu no veus o et sembla que és una altra cosa; això no té remei pero Poe en el seu relat et fa veure les possibilitats i avantatges de la situació.
    -La interpretació del grup de paraules “cBE” com “Do BeEn”: La solució mès fàcil és donar a “C” la solució fonética “C= si =see=TO SEE” que significa veure, observar,i també jutjar, examinar, considerar…però m´agrada mês aplicar el codi cesar i la “C” té el significat de “DO” (To Do) = Fer i la traducció seria “ha estat fet així”.
    …. però encara hi ha una altra opciò “D” com a contracció de “had” (de To Have) o de “would” (de To Do), es a dir “haver o Fer”. Això ja és cosa de filòlegs o llenguatge del carrer, jo amb “do” ja se que faig.

    Felicitats al Barsa.Bona nit.

    Nota,els diners són entre una altra “mRE” i “PLSE”. El punt és la clau de la quantitat.

  6. Correcció:
    Es O-W-m no O-W-N però la traducció no canvia el sentit per aplicar el codi cesar +1, així m=N,
    La nota dos és un testament.

  7. Ja que voleu fer pràctiques penseu:

    1er Per quina raó la primera noya està bruta i la segona neta
    2ona Per qué la primera nota està ben escrita i la segona té tants errors i rectificacions.

    I així sabreu com i quant va morir Mccormick; i el seu caràcter.

    3er Per quina raó els números de la primera nota son quasi correlatius i els de la segona nota no. Aconsello averiguar coses de la vida d´en Mccormick (l ´any que va sortir de la pressó…..etc,) i un bon mapa de Missouri i Augusta AVA.

    Adeu, bones vacances.

  8. Hola, he trobat la casa númer 35.

    + La meva teoria era que Mccormick havia enterrat una maleta amb 99.840 dolars dins un pou d´observació d´aus, situat després de la corva central, a 651 passos de la entrada nord de MARAIS TEMPS CLAIR CA (MO), USA, al costat de la casa número 35 que es trova a 36 i 29 milles de la residència habitual de Mccormick (1400 Chouteau Avenue, St. Louis, Missouri).

    + i amb Google Maps, Google earth i “Street View” he trobat la casa 35 on pensava, aquesta es la direcció:

    6035 missouri 94, Portage des Sioux, MO 63373, united states.

    + Qualsevol ho pot comprobar, només heu de tenir en compte que les distancies de Google son aproximades i alguna cossa pot haver camviat en els camins desde la mort de Mccormick.

    + Això demostra que tinc raò i el meu metode es correcte. Aquest es un problema TAQUIGRAFIC i no Criptografic, així la nota dos on son aquets números és transcrita així:

    Nota 2 – reconstrucció de un texte taquigrafic-:

    1- Everything is well bound and tied — No problem at home — The plan errors have been overcome.
    2- The way loss is easy to find, the effort to do this is not excessive.
    3- You rather try to highlight what had been written.
    4- This is what i would like to happen and so had been.
    5- The contents of the package found enthuse you and look for what will happen.

    6- This delivery has been left tied to you , so take advantage to your liking.
    7- The disease is killing me, i should rest more often, my view is clouded, i am already a memory of what i was. Enemy in sight.
    8- Take this with a mate and enjoy.

    9- And to me i would like to be there and see how you get past the 2 crossroads and untie my hints to obtain the yield.
    10- 36 miles to see, 1974 leaving the railway, and look 29 keep. Rather you have to consider these three numbers together.
    11- You should see the home number 35 and you can grab the package will be seen in the hole.
    12- You must subtract 651 steps to find the bag lost and if you dig through there you will find more than ….
    13- 99.840 dollars for you left in a suitcase that you will again to take care to seek and find.
    14- And to shed light on the place where this could have been placed — (three Corm). //option 2 (tree Corm)//.

    15- And meditate and learn about the awful things that happen and avoid the wrong trail that you could follow. Awful things i think are necessarily crazy.
    16- You stop being lazy and see and gaze the world around you, and look stop pretending that you are busy and this had been the way they pretend to become someone.
    17- I am careful and much more i had been — Half of my things for you and for to do me the please.

    18- Own because i am MCCORMICK.
    18- option 2: Own why? i am MCCORMICK

    + 74 és 1974, quan va passar quelcom important en el transport de passatgers en Missouri, i la via del tren limita el territori de MARAIS …. pel sud.

    + Res més. Adeu.

  9. HOLA

    + Hi ha más informació obre la mort i els darrers dies de Ricky mccormick
    + Sembla que la policia local i el FBI han mentit i enganyat a la familia.
    + La mare diu això:

    McCormick’s mother, Frankie Sparks, says:
    – “They told us the only thing in his pockets was the emergency – room ticket,”
    – “Now, twelve years later, they come back with this chicken-scratch shit.”

    Mireu aqui:

    “Code Dead: Do the encrypted writings of Ricky McCormick hold the key to his mysterious death?” By Christopher Tritto (published: June 14, 2012)

    http://www.riverfronttimes.com/content/printVersion/1609667/
    http://www.riverfronttimes.com/2012-06-14/news/ricky-mccormick-code-mysterious-death-st-louis/

    + Sembla que a ST Louis tothom pensava que Mccormick era un idiota, però com jo pensaba (nota 1, linea 12) hi ha un assessinat no resolt, l´assessinat de ELROE CARR per un traballador violent de la gasolinera on també traballaba en Mccormick.

    Aquets nois del FBI ……
    ADEU.

Comments are closed.