Sobre l’índex d’atenció d’Altmetric

20160829-altmetric

Per a un output de recerca (en general, una publicació), a més de les cites acadèmiques, hi ha tota una sèrie d’impactes a Internet, per exemple notícies dels mitjans de comunicació, twitter, facebook, etc., fins i tot referència a la Wikipedia. Una de les iniciatives en relació a aquest tema és la d’AltMetrics (veure el seu Manifesto), concretament al web altmetric.

M’ha semblat interessant veure a la pàgina que descriu la forma de calcular l’índex d’atenció (de fet, l’Altmetrics Attention Score) que si un article és citat a la Wikipedia, el seu índex altmetric puja 3, amb independència de quantes vegades és citat. En canvi, sembla que cada cop que l’article és citat a twitter, suma 1 punt. Igualment, que sigui esmentat a blogs val 5 punts. No he acabat de saber si és “fins a” o cada menció 5 punts. Em sembla que Wikipedia mereixeria més rellevància.

En tot cas, és un primer intent de proporcionar informació sobre l’atenció rebuda per una publicació acadèmica, i no deu pas ser fàcil dissenyar un índex amb el qual tothom hi estigui raonablement d’acord.

impacte

Els responsables d’altmetric deixen molt clar que aquest índex no és en cap cas representatiu de la qualitat de la publicació. Serà bo seguir l’evolució d’aquest índex, que per cert vaig conèixer quan vaig ser a l’SpotOn London.