WeekdayRings: anells per determinar geomètricament el dia de la setmana corresponent a una data

Fa pocs dies, el 27/11, vam fer al CCCB el taller “Misteris de la màgia i de l’il.lusionisme relacionats amb Ramon Lull“, en el marc de l’exposició “La màquina de pensar“. En aquest taller vam presentar per primer cop, i vam donar als participants, un prototip d'”anells lul.lians” que hem desenvolupat amb en Fernando Blasco (@fblascoxyz) que permeten calcular fàcilment el dia de la setmana corresponent a una determinada data. El càlcul es fa geomètricament, fent servir aritmètica modular. Hem batejar aquests anells com a WeekdayRings. Les plantilles, en diferents idiomes, es poden descarregar ja que les hem llicenciades CC-BY-ND-SA.

weekdayrings-m

Per a qualsevol data, dins d’un interval d’anys propers a l’actual, es pot determinar el dia de la setmana fent girar només dos anells. Es pot estendre a més anys, afegint-ne a l’anella exterior.

Aquest mètode és especialment útil com a taller per aprendre aritmètica modular, però també n’és per a la seva funció primordial; saber en què cau una data determinada del passat o del futur, que és veritablement útil, nosaltres ho constatem de forma repetida. I sense fer càlculs mentals.

La versió en català es pot descarregar del nostre blog. De moment, les instruccions al blog de Màgia i Ciència per fer servir els anells estan només en castellà. Esperem poder-les tenir aviat en més llengües, i també fer-ne un tutorial en video.

El mètode que fa servir és el de Lewis Carrol, popularitzar per Martin Gardner. Es tracta de sumar tres codis (el del dia, el del mes i el de l’any) fent servir aritmètica modular, es a dir, com si fos un rellotge de 7 hores. Només que aquí es tracta d’un rellotge on en lloc d’hores hi ha dies, i  on en lloc de 12 unitats n’hi ha només 7.

Instruccions:

Preparació dels anells

  • Imprimir el pdf dels WeekdayRings en A4 o A3, i millor fins i tot si es fa en un paper gruixut o en cartolina.
  • Retallar i separar els dos anells de la figura superior esquerra, de tal forma que esdevinguin independents. També es pot retallar el cercle dret, que farà les funcions de cercle-base. Els anells retallats hauran de fer-se girar al voltant del centre del cercle base, que conté els dies del mes i els dies de la setmana.

Utilització dels anells:

  • Donada una data qualsevol (dia-mes-any), cal rota4 l’anell dels mesos, de tal forma que coincideixi amb el número del dia de la data.
  • Cal després rotar l’anell dels anys, de tal forma que l’any de la data coincideixi amb la fletxa vermella de l’anell dels mesos. Però compte, que cal estar atents als anys de traspàs! Per exemple, per a 2016 a l’anell dels anys hi ha 2016b i 2016#. Per a gener i febrer, cal fer servir 2016b, i per als altres mesos, 2016#.
  • El dia de la setmana corresponent a la data escollida serà el senyalat per la fletxa vermella de l’anell dels anys.

Esperem que aquests anells us siguin útils!