Weeknote WN201940 – emojis

M’ha fet gràcia especial aquesta setmana un article del LSE Impact Blog que parla de la utilitzación del Emojis en comunicació acadèmica. Segons aquesta entrada, només un 0,7% dels tweets analitzats acadèmics contenien al menys un emoji. Entre dels comentaris que s’hi fan, em sembla rellevant el que diu que un determinat emoji pot voler dir coses llegurament diferents segons el lloc. Ho trobo lògic. Cada societat té les serves formes de visualitzar i d’interpretar allò que no és concret, en aquest cas les emocions. Perquè els emojis van lligat sobretot a aspectes emocionals… i la ciència tracta de la raó. Paga la pena llegir aquest article del LSE atentament. Jo, en tot cas, sóc força contrari als emojis fins i tot en els meus missatges més ràpids i familiars. De moment em limitaré a l’alfabet de 26 lletres. Certament des de temps immemorials faig servir :-(, per exemple… sempre hi ha excepcions 🙂

Avui mateix he tingut l’ocasió de visitar la Fira Liberisliber de Besalú, una trobada d’editorials petites independents. Hi he comprat el llibre “La matemàtica de la història”, on varis autors, incloguent-hi un familiar de l’Alexandre Deulofeu, parlen sobre les teories d’aquest farmacèutic figuerenc. La veritat és em sembla interessant el tema, encara que és discutible. El que m’ha semblat més rellevant, en una primera passada ràpida, és la semblança entre els cicles de Deulofeu i el cicle de sobreexpectació (hype cycle) de Gartner. Llegiré el llibre a poc a poc per poder-lo destil·lar i tenir-ne una opinió pròpia.

#docencia

Ha sortit al Journal of Chemical Education una interessant aplicació del Flipped Learning, mitjançant una activitat-pont en un curs de Química Orgànica. Aquest article del JChemEduc també conté pistes per com fer servir videos instruccionals.

#jocs

La realitat augmentada continua incrementant la seva presència, aquest cop en jocs de taula: “This innovative headset gaming system turns a blank tabletop game board into a richly interactive 3D environment. Players wear special glasses which let them see holographic imagery, and control the game using a wireless wand.” No acabo de tenir clar si això ajuda al joc, però en tot cas segur que hi haurà jugadors que estaran contents per aquesta innovació. I en jocs de química (i de la taula periòdica) segur que comportaria coses interessants.

#taulaperiodica

Precisament sobre la Taula Periòdica, el Chemistry World es pregunta si la dificultat de sintetitzar nous elements superpesats no significarà d’alguna forma que la taula periòdica és “de facto” finita. Per cert, en temes de química he vist una eina de tractament del llenguatge químic (fonamentalment cadenes descriptives del tipus SMILES) que serveix per comprovar si s’ha descrit una reacció a la bibliografia. D’alguna forma, es tracta de l’ús del llenguatge en química: Thinking about chemistry in terms of language.

#curiositats

He vist una bicicleta on les rodes són fetes amb sis espardenyes d’esport. Ha de ser ben divertit de pujar-hi! Curiós que sigui sis esperdenyes les que formin una roda d’ample habitual.

#setmana entrant

Aquesta setmana entrant tenim previst ser al Congrés de Comunicació Social de la Ciència a Burgos. Aquests dies hem estat ben distrets fent les comunicacions escrites per al llibre d’actes del Congrés. Porta feina, perquè hi tenim quatre comunicacions orals… a més de quatre pòsters. I també hem acabat un parell de comunicacions escrites per al congrés ICERI de Sevilla, per al novembre. Molta feina. Però és feina que queda i que és molt útil i reutilitzable. I mirem de fer-ho en anglès, traduir té costos elevats.