Weeknote WN201942 – Cromos

Una setmana especial, sense dubte, que mereixeria una anàlisi llarga i serena. Ara mateix costa de fer-la.

#itimaggi #aitp2019

Vaig poder, però, fer una visita guiada a l’Escola de Saintes d’estudiants de première (1r BAT) per Girona. Em va donar l’oportunitat de practicar diversos jocs de màgia i ciència, i de fer petar la xerrada amb les dues professores que els acompanyaven. Hi ha dos o tres jocs, en aquest Itinerari Màgic-Científic per Girona, que sempre deixen bocabadada la gent. I són específics de Girona, perquè estan vinculats als seus carrers.

 

M’ha agradat veure com els companys de la URV i l’ICIQ han tret una col·lecció de cromos de la Taula Periòdica, que s’han d’anar aconseguint per botigues i farmàcies. Dimarts el Diari de Tarragona va repartir l’àlbum desplegable, amb 73 elements a aconseguir. Em sembla una excel·lent campanya per a la Public Awareness of Science (Conscienciació Pública de la Ciència). Si a més s’hi aprèn alguna cosa, molt millor! L’esforç que s’hi deu haver destinat deu ser molt gran, o crec que des del nostre Departament haguéssim pogut fer una cosa així a l’àrea de Girona. De fet, ni tan sols hi havíem pensat.

#artint

Per casualitat (de fet, no ha estat casualitat, sinó resultat d’una cerca) he vist el congrés Artificial Intelligence in Chemistry que va tenir lloc a Cambridge (UK) a primers de setembre. El timeline del hashtag #aichem19 és instructiu i pagarà la pena de seguir-lo. Segur que hi trobo coses rellevants i potser entendré millor l’estat actual de la #artint en química.

Avui mateix he vist un article interessant al Quanta Magazine titulat Machines Beat Humans on a Reading Test. But Do They Understand?. És un llarg reportatge on es repassen diversos casos de reconeixement de text i de la seva comprensió (fent respostes a preguntes posteriors). El que em sembla més rellevant, però, és preguntar-se si la màquina entèn els textos, o senzillament fa de “calculadora”: fer molt ràpid que els humans una cosa, sense entendre per què ni com la fa. El concepte d'”entendre” és apassionant, com el concepte de “ser conscient”… Això em fa preguntar també, en els casos d’#artint en química, si el sprogrames “entenen” el que fan… recordo ara com la teoria d’orbitals moleculars ha servit (i serveix encara) per entendre i predir estructura i reactivitat química, a partir d’una reflexió i modelització. Poden les màquines reflexionar i construir models? Té sentit preguntar-se això?

#docència

Ha estat aquesta passada una setmana complicada pel que fa a la docència. Aquesta setmana entrant caldrà fer algun canvi per afavorir l’aprenentatge. Moltes vegades dic, per cert, que no acaba de casar la disponibilitat de noves metodologies (flipped learning, virtual learning, treball per projectes, …) amb l’existència d’horaris, classes, etc… Conviuen una organització del segle XX amb unes possibilitats del segle XXI. En relació a la docència, he vist al JCE un interessant reportatge sobre projectes de mentoria: professors permanents que supervisen l’aprenentatge docent dels professors més joves, tot ajudant-los. De fet, a Campus Technology es parla també de preparar el professorat per a l’educació online. I a l’Inside Higher Education, s’hi diu que potser caldria professors que fossin una mica com els “showrunners” que actualment són els grans protagonistes de la revolució de les sèries de TV, més famosos que no pas els directors o els mateixos actors. I cal anar amb compte, perquè els estudiants de química van a la baixa a UK… i aviat arribarà a la nostra universitat. Caldrà espabilar-se en un entorn molt competitiu.

En relació amb l’educació superior en química, em sembla rellevant el que es comenta sobre diverses experiències al Canadà amb graus en ciència. Potser no tenen cap èxit especial, però són una aventura que paga la pena de seguir.

Agenda pública

La setmana vinent comença un cicle de xerrades dels Amics de la UNESCO a Girona, per commemorar l’Any Internacional de la Taula Periòdica: demà en Miquel Gassiot, de l’IQC, parlarà sobre la gènesi de la Taula. Jo he tingut la sort de ser-hi convidat a parlar-ne també, i tinc previst de fer-ho per la Setmana de la Ciència, dilluns 18/11, a les 7 de la tarda. Més informació, al programa de xerrades.

Com que tinc força xerrades d’aquí a final d’any, he fet una nova pàgina al meu blog Edunomia, l’agenda pública. Així serà més visible el que tinc previst de fer en el camp de la comunicació científica.