Formació en TdR a estudiants de 1r BAT

L’any passat la Biblioteca de la UdG i l’ILCC van organitzar un taller d’orientació per a estudiants de 1r de Batxillerat sobre el seu Treball de Recerca. Aquest any, l’IQCC i la C4D s’hi han incorporat tot proporcionant aquesta orientació als estudiants de l’àmbit STEM.

Aquest matí hem fet el primer de la dotzena de tallers previstos, per a uns 35 estudiants de l’IES de Vidreres. En una primera hora, la @silviasimonr i jo mateix ens hem adreçat als participants, mentre que després el personal de la Biblioteca els ha fet un taller sobre com cercar informació i fer servir els serveis de la biblioteca.

La Sílvia ha fet una bona introducció al Treball de Recerca de Batxillerat, sobre què significa, com fer-lo, com trobar investigadors i experts que hi ajudin… També ha remarcat la diferència entre un treball d’investigació fet en el marc d’un grup de recerca professional (per exemple, l’IQCC) i un TdR que pot consistir en una cerca d’informació i una tasca d’integració del coneixement actual d’un determinat tema.

Hem parlat d’inclusió, igualtat, ètica, sostenibilitat, gènere… Jo mateix he introduït els postits com a procediment per ser creatius – és a dir, per fer mapes mentals. I que no necessàriament cal començar amb “l’índex”.

A mig tros, hem demanat a uns quants estudiants de què anava el seu treball, i els hem anat comentant. Per casualitat, el primer ha escollit el Cub de Rubik i la seva matemàtica, i el segon Criptografia. Dos dels meus temes preferits, ha veus!

Quan ja portàvem més d’una hora, els hem dit que els faríem un exemple de com comunicar un concepte complicat. Llavors els he explicar la carta clàssica i quàntica, i els parells entrellaçats EPR, que juntamente amb el principi de superposició són el fonament de la computació quàtnica i criptografia quàntica. Per a això, he fet un joc Gilbreath-2 amb 5 parelles, en què ni tan sols hi esmentat la paraula “màgia”. Hi he introduït una petita innovació en permetre que, després que cada membre de la parella hagi escollit la seva carta, puguin intercanviar-se-les.

Amb la Sílvia ens sembla que els participants han sortit força satisfets. Per part nostra hem detectat que cal incidir més en algun aspecte. Les properes sessions, que haurem de combinar amb d’altres investigadors, ens ajudaran a millorar.

Per cert, hem agafat varis símbols químics dels cubs de la #tpfloral que hi ha al 2n pis de la Biblioteca de Montilivi, per fer la paraula “ReCErCa”. Per decorar l’aula.