La classificació i els rànkings agraden (o convenen) els americans. Per això veig que segueixen apareixen taules ordenades amb les universitats. En aquest cas, segons com se’n parla a la xarxa (en anglès: “buzz”) – o sigui, que estiguin de moda. Més enllà de les xarxes socials, els blogs, els diferents documents accessibles, els llibres electrònics… tot contribueix a valorar una institució d’educació superior.
El post de Mashable titulat 25 Most-Buzzed Universities on the Internet recull precisament un estudi del Global Language Monitor (TrendTopper MediaBuzz rankings) que quantifica el valor de la marca de més de 200 universitats americanes. A diferència d’una edició anterior, aquest any el rànking està encapçalat per una institució tecnològica, potser degut a l’èxit del seu Open Courseware: El M.I.T. Els 15 primers són
1. Massachusetts Institute of Technology
2. Harvard University
3. University of Chicago
4. Columbia University
5. University of Wisconsin – Madison
6. Cornell University
7. University of California – Los Angeles
8. Stanford University
9. Yale University
10. University of Texas – Austin
11. University of Washington
12. University of Pennsylvania
13. University of Michigan – Ann Arbor
14. University of California – Berkeley
15. Princeton University
En relació als canvis a les universitats americanes, Mashable diu que només estem a les beceroles d’una transformació de l’educació superior, amb dos elements importans: els cursos massius a distància (MOOC), i la seva globalització.
The higher education world is in the midst of a major upheaval that has only begun to sort itself out,” said Paul JJ Payack, Global Language Monitor president. “You can’t have an institution of MIT’s stature give away its product for free, or millions of students opting for on-line schools or educations provided by for-profit organization, and of course the globalization of higher ed and not record significant change.”
Cal dir que els detalls del Global Language Monitor TrendTopper MediaBuzz rankings estan en un document que és de pagament (229 USD), així que no es pot saber fàcilment com està fet el rànking. Així i tot, està clar que les xarxes socials, els blogs i tota mena de documentació electrònica juga un paper cada dia més important per valorar una universitat per part dels estudiants i fer que estigui de moda (destinataris també d’aquesta classificació).
Per cert, aquest Global Language Monitor té altres articles interessants, per exemple respecte a les paraules de moda. Per exemple, Top Tech Buzzwords Everyone Uses but Don’t Quite Understand (2012). “Big Data” i “The Cloud” són les que provoquen més confusió.