Captació de fons per a recerca: micromecenatge i altres noves formes, a l’Àgora del C4

Image

Avui hem tingut una trobada de l’Àgora del C4 (Consell Català de Comunicació Científica), al Seminari de Barcelona (no hi havia estat mai, darrere l’edifici de la UB). Hem tingut la sort de comptar amb l’Ignasi Carreras, director de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE, i persona experta en captació de fons per a fins socials (fundraising).

La veritat és que ha estat una sessió molt profitosa, en què hi hem après coses noves, la primera de les quals és que no hem de tenir por ni vergonya d’anar a formes noves de captació de fons: no pas pidolar, sinó aplicar estratègies de màrketing per obtenir diners per fer recerca (i comunicació de la recerca). La seva experiència de molts anys a Intermón-Oxfam, i ara a aquest Institut, ens ha aportat una visió poc habitual als que hem estat acostumats a treballar d’una forma determinada (per projectes finançats per convocatòries públiques competitives).

L’Ignasi ens ha parlat de captació de fons, de crowdfunding, del que volen les empreses quan algú els demana diners per a fins socials, etc. En particular, sembla que les empreses volen col.laborar amb entitats no tan sols per tenir una imatge, sinó també cap endins, als seus treballadors i stockholders – per a visibilitat interna.

El problema que tenim els investigadors és que tant les empreses com la societat creuen encara que la nostra activitat forma part d’aquelles coses que han de ser cobertes dins de l’estat del benestar, com a “cosa pública”.

Pel que fa a micromecenatge (crowdfunding), l’Ignasi ens ha esmentat un blog molt rellevant: el d’en Jaume Albaigés TecnolONGia (http://www.tecnolongia.org), sobre captació de fons per a organitzacions no lucratives.

Prèviament a l’Àgora hi ha hagut la reunió habitual del CQuatre.

Moltes gràcies a en Tomàs Molina per aquesta Àgora. Tan la reunió, com la interacció amb la gent, com el dinar i intercanvi d’opinions amb l’Ignasi Carreras, han estat molt productius.

A les fotos (de la Mercè Piqueras, les meves han estat de baixa qualitat), el convidat i el president, i una visió general del dinar.

Image