Màgia i Química a l’#ecme17

Aquest matí els nostres estudiants han fet una comunicació de 25 minuts (+ 5 de preguntes) a la 2a Trobada de Ciència, Màgia i Educació al MUNCyT d’Alcobendas (Madrid), en què nosaltres mateixos hi hem participat com a organitzadors, ajudant en Fernando Blasco i el seu equip. El títol de la comunicació  de Marc Castaño, Marc Herce y Judit Torrent ha estat Magia para la química, química para la magia. El resum al programa deia

En esta comunicación se presentarán un par de juegos de magia química, acompañados por el relato que les acompaña en las sesiones de magia que realizan los ponentes, estudiantes de química y divulgadores. Además, se mostrará un juego de magia matemática aplicada a la química.

Los juegos de magia química se pueden presentar como curiosidades, experimentos espectaculares, misterios o como oportunidades de formación. Aboradando los tres juegos (Chupa-Chups de colores, transformación de whiskey en agua y explicando entropía con cartas) se llevará a cabo una reflexión sobre la relación entre la magia y la química y su aplicación a la educación.

En Marc Herce ha començat exponent com els joves veuen la divulgación, i com ho veuen ells tres, que són encara estudiants. Ha dit que allò que és important és que la divulgació quedi marcada a les persones. Els joves perceben que la ciència és quelcom que cal memoritzar, i que és important que les emocions experimentades siguin retingudes, que els assistents sàpiguen el per què de les coses que passen. Ells busquen experiments químics senzills però que es puguin explicar, i que siguin útils per a l’aprenentatge. En fa una petita mostra amb el joc del Xupa-Xups, que fa canviar el color d’una disolució vàries vegades.

Per la seva part, en Marc Castaño ha fet un petit experiment químic on una substància que sembla whisky (groga) es torna aigua (incolora) i fins i tot es pot beure. De fet, es tracta d’un dels pocs casos on el producte d’una reacció química es pot veure sense que hi hagi cap perill per a la salut.

Finalment la Judit Torrent comenta el joc de cartes de “Fora de l’Univers”,com a forma d’explicar el que és l’entropia, un concepte difícil relacionat amb la termodinàmica i amb la informàtica, vinculada a la quantitat de desordre.

 

Moltes gràcies a tots tres per l’esforç de preparar la xerrada (els hem pogut ajudar poc, amb en Fernando), i per la seva col·laboració al projecte de Màgia i Ciència. Per cert, en aquest #ecme17 han estat acompanyats de l’Anna Torrecilla, que s’ha incorporat a l’equip de mags-divulgadors (ja ha col·laborat puntualment abans) i que s’ha encarregat d’anar fent fotos i clips de video a la trobada. Gràcies també per ajudar-nos.