Fent màgia i ciència a #spraoi 2018, Waterford

Al Waterford Institut of Technology, Irlanda, hi ha un grup molt actiu de divulgació cientfiica, el CalMast Waterford Outreach STEM Group, que a més organitza la Mathsweek irlandesa i d’altres fires. Aquest cap de setmana aquest grup organitza en un dels carrers d’aquesta ciutat del sud d’Irlanda una sèrie de tallers científics i matemàtics, a Hannover St, en el marc del Festival Spraoi de circ, teatre i música.

La veritat és que els carrers de Waterfor estan molt animats aquest cap de setmana, la música és pertot arreu, i hi ha espectacles a cada cantonada. Alguns dels grups de circ o teatre en petit format són catalans, fins i tot.

 

Gràcies a la relació que hem mantingut amb la gent de Calmast (Eoin Gill i Sheila Donegan, i també Cordula Weiss), que han participat als #ecme5 i #ecme17, he tingut la sort de ser convidat a fer tallers de matemàgia de la ciència, juntament amb en Fernando Blasco (i en Fernando Blasco-Uceda). Dins de les restriccions de transport de material de l’avió, hem dut a terme, avui, jocs dels nostres tallers de La Màgia de la Taula Periòdica, La Màgia del Color, La Màgia dels Aliments, etc.

Hem estat més de cinc hores (curiosament, a les cinc en punt de la tarda les diferents parades han hagut de ser desmuntades ràpidament) fent jocs per a un públic de caire familiar, per a pares, nens, gent gran… alguns adolescents. Com sempre, els jocs amb cordes i el joc binari dels aliments han estat uns dels triomfadors.

Amb nosaltres hi ha hagut un investigador del WIT per ensençar a resoldre el Cub de Rubik. He aprofitat per fer una mica de màgia amb el cub, naturalment.

A la Fira hi havia els Physics Buskers, amb tota mena de físics joves i ja retirats, i naturalment amb en Paul Nugent, que a part de ser als #ecme15 i #ecme17, va ser professor fa poques setmanes al Campus d’Estiu de Màgia i Ciència que vam fer a Girona, #cemc18. també hi havia la Caroline Ainslie (Bubble Maths), pallassa que treballa amb globus i amb bombolles de sabó, extraordinària comunicadora científica, a qui vaig conèixer a Alcobendas durant el #ecme17.

També he conegut en James Soper, el Juggling Scientist, ara professor però que era professional del circ, amb un sensacional show d’unicicleta i de malabarisme.

A les fotos, el clàssic i obligatori selfie amb en Fernando Blasco, i un moment del taller, on hi surt l’estudiant de física Fernando Blasco-Uceda, que ha presentat una demostració d’efectes amb filtres òptics polaritzants.

Demà continuarà la Fira!