Primer dia de YoMoBCN

 

Avui ha començat la segona edició del YoMo a Barcelona (#yomobcn), que aquest any es fa a l’Hospitalet de Llobregat, a La Farga. L’any passat es va fer a la Fira de Barcelona, al primer pavelló, molt gran. Aquest cop l’ambient és una mica més recolli però igualment espectacular.

Aquí hi tinc un triple paper. Per un cantó, en un dels tallers de l’stand de la #c4dudg (sobre policubs i el Cub de Rubik). Per un altre, amb en Fernando Blasco, animació de cues i general, fent màgia. I finalment, un espectacle diari a l’auditori, de matemàgia, també amb en Fernando.

Avui ens hem desplaçat a Barcelona amb la Sílvia, en Pep, l’Aythami, l’Anna i també al final hi ha vingut l’Ànnia. En Fernando ha arribat a mig matí, des de Madrid. Hem estrenat dos rollups del projecte #magsci, i a més hem pogut posar dos rollups que ens han deixat de la Unitat de Promoció de la UdG, a més d’altre material.

L’Anna Torrecilla ha conduït el taller vinculat al projecte de recerca que compartim, amb el títol “Per què els superherois tenen poders?”. Per a això, a part de material escrit i de fer una introducció tranquil·la, l’Anna ha fet una cadena d’ADN (de fet, una sola de les dues cadenes que ha de tenir), en forma d’agulles de colors enganxades a una corda. Cada color correspon a una de les bases de l’ADN, fent servir la codificació estàndard de la investigació bioquímica i biomèdica.

En una taula amb estovalles UdG, hi hem posat el joc de les tres capses de Smullyan, de lògica, on només una té un tresor, i on només una diu la veritat. És sorprenent l’èxit que té. De fet, la Sílvia s’hi ha passat una bona estona!

L’Aythami i en Pep han conduït el taller “Química a la Cuina”, on han anat fent alguns dels experiments relacionats amb el menjar: el joc del xupa-xups, jocs amb suc de Col Lombarda (àcid-base), i reacció de Maillard (serp del faró). També han fet alguns experiments senzills de la col·lecció que fan servir normalment al taller “Reacciona, explota!”.

Finalment, hem posat una taula amb cubs de Rubik, i amb cubs de cartó que vam comprar per anar construint un Cub de Rubik decoratiu i un Cub Soma. Igual que en el cas de les capses de Smullyan, el Cub de Rubik té un atractiu sorprenent i no han parat de demanar-nos com es resol (els que no en saben) i de resoldre’l (els que en saben, que són força gent).

Al Yomo hi he trobat molts gent coneguda, i també he pogut conèixer nova gent. Per exemple, he retrobat un mag jove d’As de Trèbol, que l’any passat vam veure a FIMAG de Torroella de Montgrí. O tots els matemàtics de l’stand de davant nostre del MMACA, en particular en Sergi Belmonte, que va ser ponent al #ecme15 i serà professor-mag del campus d’estiu de màgia i ciència proper, el #cemc18. La veritat és que durant tres hores hem estat desbordats de gent i no he pogut visitar el recinte de La Farga i veure gaire els altres stands. N’hi ha de molt atractius, i nosaltres hem de reconèixer la humiltat de la nostra proposta, encara que ens sembla que té un component comunicatiu i educatiu rellevant.

A 2/4 de 2, amb en Fernando hem fet el show de matemàgia a l’auditori de La Farga. Davant d’un centenar de joves (a aquella hora els asssistents dinen o alguns ja marxen del Yomo), hem fet alguns dels jocs habituals: primer el selfie, després endevinar dates, el joc del sempre 6, jocs amb cordes, un gilbreath-2, resolució a l’esquena d’un Cub de Rubik, joc de futbol de 8, … acabant amb un baby hummer massiu. En alguns casos en Fernando ha demanat que els assistents fessin servir el seu mòbil. En sortir, hem rebut felicitacions i la veritat és que ens ha deixat ben animats per tornar-hi. Per cert, aquest espectacle està patrocinat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Amb la Sílvia i en Fernando hem dinat a 2/4 de 5, al centre comercial de La Farga. Però ha pagat la pena empairar-se de dinar normal, per poder gaudir de la visita continuada de joves que s’han interessat pels nostres tallers. A la catenària d’ADN ja s’hi han format varis aminoàcids, que quan estigui completa serà una proteïna del cor.

Aquesta tarda havia d’anar amb en Fernando a participar a un programa de TV Esplugues conduït pel mag Ignasi Stigman. Malauradament les condicions meteorològiques adverses han aconsellat tornar el més aviat possible cap a Girona, i no hi he pogut anar, però ja hi haurà una ocasió ben aviat de fer-ho.

Moltes gràcies a tot l’equip #c4dyomo que avui ha estat al YoMoBCN, a en David Segarra per l’estímul de fer el show de matemàgia, i sobretot a tots els visitants del YoMo perquè ens ensenyen moltes coses.