Aquesta setmana ha començat amb una reunió de la comissió permanent del Departament de Química. Aquesta comissió pren petits acords i prepara el terreny de cara a l’òrgan que pren les decisions: el Consell de Departament, on hi són la gran majoria de persones que hi pertanyen: professors, investigadors i personal d’administració i de serveis. Dilluns vam trobar-nos per continuar parlanat de l’Any Internacional 2019 de la Taula Periòdica dels Elements, per treballar la seguretat dels laboratoris de l’edifici de Ciències, i per altres temes. La seguretat de l’edifici és cabdal i per als laboratoris químics, cal minimitzar tots els riscos tan per al personal que hi treballa, com per als estudiants. Afortunadament la conscienciació és important a tots els nivells i en tots els col·lectius, i s’està treballant bé per millorar les condicions de seguretat.
Aquesta setmana he continuat fent tutories d’estudiants de 3r curs de Química, en el marc del Pla d’Acció Tutorial (PAT). Cada persona és diferent, i la veritat és que hi ha aprenc moltes coses, en les converses individuals d’aquests estudiants que ja han passat l’equador del seu grau. També he continuar treballant per a l’#aitp2019, per exemple parlant amb el Mag Kasana, estudiant de l’IES Montilivi, que és al cantó del Campus de Montilivi, per fer un show de màgia tots dos, abans de Nadal, a l’Institut.
Estem treballant ja en la definició de la III Trobada de Ciència, Màgia i Educació, que voldríem fer al llarg de la primavera de 2019, a Barcelona. Amb en Fernando Blasco ens toca ara mateix concretar el Comité Científic, i definir la crida per a participants. La veritat és que l’èxit de la II trobada, al MUNCyT d’Alcobendas (Madrid), ens ha animat a organitzar la tercerca edició. Aviat en podrem donar detalls. Igualment ens ha semblat que, encara que és feixuc per a nosaltres, hem d’organitzar el IV Campus d’Estiu de Màgia i Ciència, a finals de juny de 2019, simplificant-lo i fent-los més sostenible per a tothom.
La Viquimarató de la Nit Digital i l’Any Pompeu Fabra i l’homenatge a Jorge Wagensberg han estat els dos principals actes on he participat aquesta setmana, i els he recollit en entrades particulars al meu blog. A més del que hi he après, que és molta cosa, he vist coses curioses:
- El joc amb cartes de la Taula Periòdica ChemMend, fet per investigadors de la UJI. Fa temps va sortir en paper, però ara també és disponible a la xarxa.
- La forma japonesa d’embolicar regals (en particular, llibres) per a la qual no cal cinta adhesiva. A més, queden ben embolicats.
- Un arbre de Nadal fet amb peces de la Taula Periòdica: el ChemisTree i que permet jugar-hi.
Finalment, he de comentar una reflexió sobre el que significa un blog acadèmic feta pel Dept. Filologia Catalana de la Unvi. València, i que comparteixo en gran part:
l’execució d’un blog és un compromís i ha de ser entès com a part d’un conjunt més ampli d’obligacions professionals.
De fet, es tracta d’un blog que va començar el curs passat com a projecte d’innovació docent. Benvinguts a la blogosfera!
Bolets, bolets
Aquests dies hi ha molts de bolets al bosc! En veiem molts… llàstima que els bons, els deliciosos, exquisits, comestibles, ja els ha collit algú abans. Caminar pels boscos prop de Girona és una delícia. La olot de bolets, la olot de terra humida, la humitat de l’ambient, tot plegat, proporiconar una sensació de tardor clàssica. Aigua pertot arreu. Les rieres i els rierols tenen aigua, les fonts ragen.
I la BTT trencada.
La meva BTT ja té sis anys, i va demanant manteniment. Ara he hagut de canviar els pedals (no puc anar enganxat), i se’m va trencar el derailer (desviador del canvi). Una visita a la botiga de confiança… i bici gairebé nova. Tinc molta feina i no puc anar-hi gaire, estic una mica desentrenat, però he d’intentar perseverar en el manteniment d’una mínima forma física.