Cafè Digital 16 200605

Ahir divendres va tenir lloc la quarta sessió de la sèrie #cafèdigita16 organitzada per la Meius Ferrès (les tres primeres sessions van ser el dissabte a la tarda). La Meius va voler continuar sentint les veus d’estudiants, escoltar les seves valoracions pel que fa a l’educació que reben durant la pandèmia de #covid19 i el confinament, la docència a distància, … i per això es van incorporar a la trobada varis nous estudiants, des de 2n ESO a darrers cursos de Medicina. La novetat d’ahir és que hi havia més mares i pares d’alumnes, que va poden opinar sobre el tema.

La Meius va fer una pregunta només de començar: “Com has après aquests dies, i què has après?”. Els estudiants assistents en general van contestar que han tingut de tot. Potser la resposta més diferent la va donar una estudiant de 4ert de Medicina de la UdG: els nostres professors han tingut una alta càrrega assistencial – ens hem espabilat, hem fet grups ABP nosaltres mateixes.

Només va haver-hi una petita ponència, a càrrec de la Dolors Reig (@dreig), que per a mí és una de les persones que millor comunica la innovació. Tan al seu blog Caparazón com a les oportunitats que he tingut de sentir-la, sempre n’he sortit amb noves idees i renovada energia.

La Dolors va parlar de canvi generacional, un canvi que no era previst. Vam estar discutint pel xat del zoom com es podria dir aquesta generació que té ganes d’anar canviant… jo mateix vaig proposar Generació Beta (sembla que l’actual és Alfa)… una mica en la idea inicial de Google d’estar sempre en versió beta (és a dir, a prova i per corregir errors). No estic pas gaire segur que sigui el nom adient per a aquesta generació, però tampoc no en vam trobar cap altre – i va resultar guanyador en una pseudovotació.

Em va agradar la idea de la Dolors de què els joves han estat precisament el factor clau que ha maningut unida la família, la societat. I que els joves han canviat les coses sense qüestionar-se l’status quo. També va dir la ponent que certamnet ha estat un confinament, però que ha estat físic, però no pas informacional: hem tingut (en general) total connexió per la xarxa. No se sap si la societat hagués pogut aguantar, sense la xarxa (penso ara que potser sí, mirant la TV o escoltant la ràdio, o llegint els diaris).

La setmana passada havia preguntat si s’havia detectat algun cas de professor la percepció del qual hagués canviat per la pandèmia. No n’hi havia. I ahir tampoc ningú va dir que n’hi hagués. Només una assistent va esmentar els professionals informàtics que diuen que sí que n’han detectat, en positiu. Una altra idea recurrent és que no tothom té la mateixa qualitat d’accés a infrastructura informàtica (maquinari i connectivitat).

Per dinamitzar la sessió, la Meius va preguntar els estudiants per quines xarxes socials feien servir. Excepte algun que va dir twitter, la majoria van esmentar Instagram. Llavors vaig preguntar si era en privat o públic… i d’una forma que em va semblar lògica, tothom va dir “privat”. És a dir, els joves fan servir Instagram perquè és la xarxa que millor els va per comunicar-se en col·lectius tancats d'”amics” o “els més amics” o semblant. No fan comunicació pública, i és lògic, perquè segurament no tenen encara la capacitat de discussió de les persones adultes. I comunicar a instagram és molt més fàcil que no pas per text: un nen pot fer una bona foto. De fet, una estudiant unvirsitària va confessar que feia servir instagram per “fer el burro sobretot”. La Meius va estar fina llavors dient que “una cosa és l’oci, i l’altra el negoci”. Potser la pregunta inicial sobre les xarxes socials tenia un altre objectiu, però va quedar clar el que jo i la mateixa Meius dèiem fa anys sobre la capacitat d’ús de les xarxes socials, sobre els blogs, twitter, facebook, la imatge, el text, la immediatesa…

La darrera part de la sessió va tractar la lectura, especialment l’obligatòria. Aquí no va haver-hi unanimitat, de fet fins i tot va semblar que algusn estudiants deien que la lectura obligada de llibres determinats els va fer marxar el gust de llegir. En aquest moment va evidenciar-se una reticència de la gent “de lletres”, segurament majoritària a la sessió, respecte de “les ciències”. Al menys és la meva percepció (ep – conflicte d’interessos – sóc científic).

Finalment va sortir el concepte de codocència i cocreativitat per preparar el proper curs. No tinc pas gaire clar que això tingui sentit en el cas de l’àmbit científic.

Una reflexió aquí cal. Els estudiants presents en aquesta sessió, igual que els adults, no són representatius de la societat (vull dir, no tenen la distribució i diversitat del món real). Per això em pregunto què respondrien a les preguntes de la Meius els estudiants més “normalets”, els professors “menys engrescats”, les famílies que tenen més dificultats per acompanyar els nens… Però és clar, no és fàcil implicar-los en debats.

Una altra reflexió també cal. La veritat és que després de tants d’anys amb les TIC vinculades a la docència de tots els nivells, em sorprèn que la tencologia, la xarxa, la informàtica… no siguin més transparents. Hauré d’esciure d’aquest tema algun dia en aquest blog.

Gràcies Meius per aquesta quarta trobada!

Com els altres tres dies, els comentaris que s’anaven fent al xat del zoom eren molt interessants, ja que els assistents parlaven amb més llibertat. He de confessar que també anava fent comentaris per whatsapp, encara més lliures (o sigui, crítics) amb alguna persona participant. I mentre deia coses menys compromeses a twitter, és clar.

Els tweets que vaig fer al llarg de les dues hores de trobada:

  • #cafèdigital16 Diu @oriolripoll i @dreig hi ajuda que caldria cocrear professorat-estudiants el curs vinent…
  • #cafèdigital16 Es diu que els estudiants no volen escriure a mà
  • Al #cafèdigital16 hi surt el tema de Instagram públic/privat/millors amics… xarxes socials per “oci” o per “negoci” diu @mferres…
  • Generació Beta 🙂 #cafèdigital16 sempre aprenent…
  • #cafèdigital16 Els joves han canviat les coses sense qüestionar-se l’status quo
  • Diu @dreig a #cafèdigital 16 que la crisi de la #covid19 ha causat un canvi generacional potent
  • Intervenció de la @dreig a #cafèdigital16 – sempre, sempre, és rellevant el que diu
  • Content que algun assistent del #cafèdigital16 faci servir Linux… m’ha sorprès que la @mferres se n’hagi estranyat una mica 🙂 això vol dir que cal millorar!
  • Comença #cafèdigital16, 4a sessió. Diu la @mferres que hi ha estudiants, professors, directors d’escola, mares/pares, professionals, … i ella mateixa, que no és res 🙂

La imatge d’aquesta entrada és de Codeweavers