El #cemc20 ja ha començat!

Tal com hem anat anunciant aquestes darreres setmanes, les circumstàncies difícils actuals han fet que el V Campus d’Estiu de Màgia i Ciència s’hagi hagut de fer finalment de forma totalment en línia.

Per això, a l’equip organitzador li va semblar que, tal com han fet d’altres esdeveniments, s’hagin canviat les classes presencials per dos coses unamica diferents: una primera, una trobada de 90 minuts prèvia inscripció (de qui ja s’havia apuntat de forma normal, o de qui s’hi apuntat seguint un nou procediment), i una segona, una emissió en directe (i que queda gravada) d’un show-espectacle a càrrec de l’organització.

La setmana passada en vam fer un video promocional, aprofitant els clips que la Judit Torrent va crear l’any passat. Gràcies a en Joan Grèbol per l’esforç de muntar-lo!

Ahir vam obrir el Campus amb unes paraules de la Sílvia Simon, membre de l’equip, directora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital, i també adjunta al Rector per a la promoció i divulgació. A continuació, vam començar a fer i explicar i treballar diversos jocs:

Aquest any la direcció del Campus la torno a portar jo mateix, amb l’ajuda inestimable de l’Artur Antúnez, i naturalment d’en Fernando Blasco, que poc participar-hi poc degut a les seves obligacions a la Universidad Politécnica de Madrid. Tenim professorat júnior: en Joan Grèbol, en Pau Corneu i l’Arnau Güibes, i també la Judit Ferré i avui en Carles Alcaide. Tothom és de diferents llocs, i ho fa des de casa seva (o al menys, remotament). Tenim d’assistents alguns exestudiants, nous joves, i també alguns adults que s’han interessat pel tema, i a qui hem obert les sessions remotes del Campus degut a les circumstàncies.

Ahir a la primera sessió la veritat és que ens va costar una mica acostumar-nos a treballar de forma remota, tant a la sessió de taller (on hi ha més interactivitat) com a la sessió de streaming. Avui ens hi hem sentit una mica més còmodes.

Ja tenim la llista de distribució dels videos corresponents a les sessions obertes en streaming: (https://www.youtube.com/playlist?list=PLdwpbDzhTBkn0Io3ZMxgWVvab3XYCYw4g)

L’equip organitzador està preparant una fitxa per cada joc, amb referències bibliogràfiques, explicacions i vincles a videos demostratius, d’altres persones o nostres. Un benefici indirecte de fer el Campus en línia és que tothom fa un curs accelerat de saber estar davant de la càmara, d’àudio, de llum (a vegades no es veuen les cartes o se’n distingueixen els colors!), de canvi de càmeres, de realització… Jo mateix he pogut constatar la diferència entre OBS i StreamYard, entre Google Meet, Zoom, Microsoft Teams, Jitsi Meet, …

Les trobades de les 10 les fem amb Google Meet. De moment, com que són informals, no les gravem ni fem en streaming (no es l’objectiu), però ho podríem fer donat que la UdG té Google Apps for Education. Les sessions en streaming de les 12 les fem amb StreamYard: aquí se’m pot veure davant de la consola de l’StreamYard.

En tot cas, tots aquests programes de col·laboració via video gasten molts de recursos dels ordinadors i demanen una bona connexió de xarxa, tan en cabdal com en continuïtat. Cadascú té característiques diferents al seu lloc i això es nota, però se’n va aprenent i també a superar les dificultats.

Seguirem fent aquests tallers i jocs fins a divendres, encara que potser variarem una mica el contingut. De moment, n’estem contents.

Moltes gràcies als joves que ens acompanyen en l’organització (cal fer videotrobades, mantenir un grup de whatsapp actiu, enviar e-mails…), als exestudiants, a l’Artur Antúnez, i a tothom que hi participa! Ah! i hi trobem a faltar en Fernando.

Una útlima cosa: en una versió en línia d’un Campus com aquest, costa fer fotos boniques, curioses, interessants… sempre som davant d’una pantalla… Es nota perquè no hi ha gairebé res a les xarxes socials, més enllà dels tweets informatius del compte de màgia i ciència. Aquí sí que s’hi nota la diferència!